IJssalon Da Vinci

Adres

IJssalon Da Vinci
Lindenlaan 145
1185LG Amstelveen

Geopend vanaf 12:00 tot 22:00

Tel. 020-6400378
E-mail: info@ijssalondavinci.nl

Hier vind u onze Menukaart!

Ga naar plattegrond

Over ijs

Over ijs valt natuurlijk ontzettend veel te vertellen. Op deze pagina willen wij u graag meenemen in de wereld van ijs. Heeft u specifieke vragen over ijs? Mail ons, of kom langs in onze ijssalon. 

ijs onderwerpen:

Geschiedenis Italiaans ijs

De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten met diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit. Tijdens de overgang van de Romeinen naar de middeleeuwen ging er veel van de kennis verloren. De Arabieren namen de geheimen over en verfijnden ze.

Het is ook geen toeval dat SiciliŽ, dat aan de grens van het Arabische rijk lag, de traditie van ijs overnam. Marco Polo was de eerste die in 1292 naar het westen recepten van ijs meebracht, die werden gemaakt door middel van kunstmatige bevriezing. Hij nam deze techniek over van de Chinezen, die een mengsel van water en salpeter gebruikten om het water kunstmatig te bevriezen. Al gauw verspreidde de lekkernij zich over Italie.

Roomijs

Voor de geschiedenis van het roomijs moeten we terugkeren naar het begin van de Renaissance (vroege 15de eeuw). De techniek van koelen bestond al, maar werd steeds verder verfijnd. Steeds meer grondstoffen kwamen voorhanden door handel met de kolonies. De Siciliaanse poelier Ruggeri won met een creatie van "een bevroren zoetigheidje" op een roemrijke wedstrijd van de Catharina de' Medici. Hij was op slag beroemd en gevraagd door alle grote vorstenhoven. Hij was het zo beu dat hij het recept naar Catharina de' Medici opstuurde, verborgen in een beeldje, met de mededeling dat hij liever terugkeerde naar zijn beroep als poelier. Roomijs werd zo populair in ItaliŽ, dat het vroeg om een grootschalige bereiding.

In 1686 vestigde Procopio Coltelli, afkomstig uit SiciliŽ, zich in Parijs en startte een semi-industriŽle ijsfabriek op. Al gauw was zijn salon internationaal bekend. Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire kwamen er over de vloer. Een kleine honderd jaar na de oprichting telde de ijssalon maar liefst tachtig verschillende smaken. Room- en melkijs veroverden de harten van de mensen. Weldra bestond het in een hele waaier van smaken en kleuren, gecombineerd met allerlei sauzen en toppings. IJs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, en zij vonden als eerste een ijsmachine uit.

De eerste ijsfabriek werd gebouwd in Baltimore. De populaire hoorntjes zijn ook een Amerikaanse uitvinding. Een Amerikaan rolde een wafeltje op en liet hem opvullen met een bol roomijs. De commercialisatie in Europa moest wachten tot na de Tweede Wereldoorlog, toen de eerste diepvriezers verschenen en de eerste grote ijsfabrieken werden opgericht.

Bron: Wikipedia

Soorten ijs

Als ijs ingedeeld wordt naar samenstelling, dan kunnen we hier twee groepen in onderscheiden:

  • IJs met melkbestanddelen (roomijs)
  • IJs zonder melkbestandelen (sorbetijs)


Bewaartips ambachtelijk ijs


Ambachtelijk gemaakt ijs hoort zo vers als mogelijk te zijn, dan is het altijd het lekkerste. Natuurlijk is het ijs te bewaren in de vriezer en om het ijs zo goed mogelijk te bewaren geven wij graag de volgende tips:

  • Laat het ijs niet langer uit de vriezer dan nodig. Wanneer het ontdooit en weer opvriest, ontstaan er ijskristallen wat het ijs sterk negatief beÔnvloed;
  • Bewaar het ijs bij voorkeur op -18 graden en consumeer het ijs tussen de -12/-15 graden voor de beste smaakbeleving;
  • Dek het ijs altijd af, met een deksel of met vetvrij papier;
  • Schep het ijs met een droog mogelijke lepel/ijsschep. Wanneer er water in het ijs komt ontstaan er ijskristallen
  • Werk hygiŽnisch, kom niet met de handen aan het ijs en gebruik schone spullen.